29 octombrie 2017

Statuia Independenței


1. - Statuia Independenței în 1983
via okazii.ro

Statuia Independenței este un monument din bronz amplasat în fața Policlinicii Municipale și dezvelit în anul 1980 în prezența familiei Ceaușescu, fiind dedicat Centenarului Independenței României de la 1877. 

Statuia, cu o înălțime de 11 metri și un soclu de 6 metri, a fost executată în bronz de Gabriela Manole Adoc după ce macheta sa a fost selectată în 1975 la un concurs național organizat la Casa Scânteii din București.

Monumentul a fost turnat în tronsoane de câte 2,5 metri la Combinatul Fondului Plastic din Iași apoi asamblate cu o macara, iar basoreliefurile au fost turnate la Uzina Mecanică Nicolina.

Celebra statuie a Independenței reprezintă o femeie eroină cu părul în vânt, cu o atitudine triumfătoare, ținând deasupra capului o eșarfă, simbol al victoriei. Între eșarfa și partea superioară a corpului eroinei se sugerează conturul geografic al României. Muză a fost Emilia Captaru, mătușa artistei, o distinsă doamnă din înalta societate a anilor interbelici, sora colonelul Dumitru Captaru, ultimul prefect al Iașului dinainte de instaurarea regimului comunist .   

Gheorghe Adoc, soțul Gabrielei Manole, este autorul celor 6 altoreliefuri cu o suprafață totală de 104 metri pătrați ce prezintă momentele decisive din Războiul pentru Independență, trei în stânga: Chemarea poporului la arme reprezentată prin Carol I și dorobanții, Cucerirea redutei Plevna de cavaleria română și infanterie apoi Capitularea armatei turcești la Plevna, în stânga sunt trupele turceşti conduse de generalul Osman Paşa și steagul cu semilună plecat, iar în dreapta sunt dorobanţii cu steagurile victorioase conduse de principele Carol I și conducătorul trupelor ruse, mareșalul Marele Duce Nicolai Nicolaevici. În dreapta avem: Proclamarea Independenței citită de Mihail Kogălniceanu în Parlament la 9 mai 1877: "În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem ? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare.", apoi Trecerea Dunării la Corabia și Marea biruință sugerată prin asaltul infanteriei și defilarea cavaleriei în sunet de goarnă. 

Pe partea din fața soclului, cu litere de bronz, este un text semnat Mihai Eminescu: "Independența este suma vieții noastre istorice" dar inițial, autoritățile comuniste au amplasat un citat lung al lui Nicolae Ceaușescu (vezi Fig. 1): „Eroismul înaintaşilor de acum un secol va trăi veşnic în conştiinţa profund recunoscătoare a întregii naţiuni, iar opera făurită cu sângele lor, de generaţiile de la 1877, va străluci întotdeauna în istoria noastră, ca una din cele mai mari izbânzi pe drumul libertăţii, progresului, independenţei şi fericirii poporului român”. În 1992, după Revoluția anticomunistă din decembrie 1989 a fost amplasat citatul lui Mihai Eminescu pe frontispiciul statuii.  

Statuia Independenței a fost dezvelită în 1980 în prezența lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Bulevardul care trecea prin fața statuii și care face legătura între cartierul Târgu Cucului și Copou sau Păcurari a fost denumit Bulevardul Independenței, după numele statuii. Anterior denumirii de Bulevardul Independenței, strada a mai purtat numele de Gheorghe Dimitrov, I. C. Brătianu sau Ulița Târgului de Sus.

În fața monumentului este Casa de Asigurare a Meseriaşilor cunoscută sub numele de Casa cu boltă.

via wikipedia.ro, ziaruldeiasi.ro, romaniancoins.org

Niciun comentariu: