11 octombrie 2017

Biserica lipovenească

Biserica lipovenească Adormirea Maicii Domnului este o biserică a creștinilor ortodocși de rit vechi (ruși staroveri), comunitatea lipovenească din Iași număra în anul 2009 aproximativ 300 de persoane.

 1. - Biserica Lipovenească

Primii lipoveni (ruși staroveri) au venit în Moldova pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, fiind alungați de către ruși din cauza faptului că s-au opus reformei bisericești inițiate de către țarul Alexei I (tatăl lui Petru cel Mare) și de patriarhul Nikon al Rusiei (1652–1658). 
În Iași, lipovenii locuiau pe malul Bahluiului, la vale de Curtea Domnească. Comunitatea rușilor staroveri și-a construit în anul 1780 o biserică din bârne cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pe malul drept al râului Bahlui. În decursul timpului, biserica s-a deteriorat și a fost refăcută din cărămidă în anul 1830, dar turnul și clopotnița au rămas tot din lemn. În anul 1866, biserica a ars într-un incendiu, împreună cu toate cărțile care se aflau acolo.

 2. - Biserica Lipovenească

Pentru a asigura continuitatea slujbelor în perioada reclădirii bisericii, a fost construit Paraclisul Sf. Apostoli Petru și Pavel care mai este folosit și astăzi. Între anii 1872-1882 s-au efectuat lucrări de restaurare și extindere a locașului de cult al rușilor staroveri, după planurile arhitectului român Ștefan Emilian (1819-1899).
 3. - Biserica Lipovenească

În urma rectificării albiei Bahluiului în zona municipiului Iași, din perioada 1911-1913, Biserica lipovenească se află pe malul stâng.
În anul 2006 a fost întocmit un deviz de restaurare și consolidare a bisericii. Parohul a dorit sa păstreze autenticitatea și a cumpărat din Ucraina tablă din inox bombardata cu ioni de titan care îi dă aspectul auriu, în stilul bisericilor rusești. Biserica lipovenească din Iași era a doua biserică din Moldova care avea acoperișul în acest fel, după Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Cajvana (Suceava). În Evul Mediu, Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași a avut dantelăria exterioară suflată cu aur de sus până jos.
Biserica lipoveneasca este singura din Iași cu șapte turle având în vârf câte o cruce tăiată (specifică cultului rușilor staroveri). În biserică se poate intra de pe trei laturi: pe latura vestică intră femeile iar pe latura sudică intră bărbații. Hramul bisericii se serbează de Sf. Maria, la 15/28 august.
În curtea bisericii, lângă peretele altarului, se află o piatră funerară cu inscripție în limba rusă, fiind așezată deasupra mormântului lui Nikolai, copilul negustorului Rodion Popov din Focșani, decedat în 1854.

via wikipedia, delampe.net, fb.com/Iasi.Jassy/

Niciun comentariu: