25 noiembrie 2017

Casa Canta - Universitarilor

Casa Universitarilor datează de pe la 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino Canta (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Logofătul Nicolae Canta, fiul lui Iordache, reface casa în 1840 în timpul domnitorului Mihai Sturza (1834-1849).


Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914).  Din anul 1947 devine cantină restaurant a cadrelor didactice ale Universității Al. I. Cuza, unde erau aduse și delegaţiile sau invitaţii universităţii.  
Casa Universitarilor fost reparată și extinsă între 1951-1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre  istoria și cultura orașului Iași.
Casa are un singur etaj şi 7 camere, anexe de aproximativ 600 mp., un beci de aproximativ 200 mp. şi aproape 5.000 mp. de grădină. Acum clădirea se află în proprietatea Universității Alexandru Ioan Cuza.
   
2. - Maria Cantacuzino

Aici a locuit Maria Cantacuzino de Chavannes (1822-1898), fiica lui Nicolae Cantacuzino (Canta), faimoasa reprezentată a boierimii din Moldova ce fost model soțului său Puvis de Chavannes, pentru o serie de fresce din Panteonul francez ce reprezintă viața Sfintei Genoveva, patroana Parisului. Maria Cantacuzino a fost și mătușa pictorului Theodor Pallady.

3. - Frescă Panteon
  
În 1869, Maria Cantacuzino a fost portretizată de soțul ei și în rolul Salomeei care îi cere Regelui Irod capul Sf. Ioan Botezătorul. Maria Cantacuzino este reprezentată ca Sfânta Fecioară în pictura Adorația Magilor, opera lui Théodore Chassériau din 1856.  Mai multe găsiți aici sau aici.

4. - Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul - Paris, 1869 via wikipedia

În curtea imobilului se găsesc niște hrube ce traversau actualul bulevard Carol I din Copou, ajungând undeva în zona sediului actual al Academiei Române.

 5. - Școala Normala de fete Mihail Sturza azi Corpul D al UAIC

Alături, pe strada Toma Cozma, este sediul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației în corpul D al Universității Al. I. Cuza, unde a existat fosta Școală Pedagogică. Imobilul a fost construit în 1890 pe locul fostelor case aparținând poetului Costache Conachi și a fost inițial destinat Institutului de Fete. În 1893 acest institut s-a numit Școala Normală de Fete.

6. -  Liceul internat Negruzzi și Școala Carol I

Peste drum este Colegiul Costache Negruzzi fost Liceul Internat sau Liceul de băieți. A fost fondat în 1895 și se mândrește atât cu directori cât și cu absolvenți de valoare, precum: Spiru Haret, Nicolae Gane, Eugen Lovinescu, Ion Ralet sau Haralamb Vasiliu. În capătul străzii este Școala generală Carol I construită în 1898. 


Adresa: Bd. Carol I, nr. 9

Niciun comentariu: