24 septembrie 2022

Sistematizarea cartierului Pacurari din Iasi in anul 1954

În revista Arhitectura din 1954 a fost publicat un articol despre sistematizarea cartierului Păcurari din Iași prezentându-se câteva planuri de proiectare pentru 100 de apartamente în zona cuprinsă între străzile Păcurari, Mohănescu (fostă Culturii, astăzi str. Toma Cozma) și 23 August (azi bd. Carol I). Este vorba de blocurile B1-B9 de lângă BCU, cunoscute de ieșeni sub numele de Blocurile Rusești.

Mai jos redau textul din articol: Proiectul a luat în considerare mai multe aspecte: faptul că strada Păcurari este așezată pe cornișă și blocurile vor avea priveliște spre lunca Bahluiului, terenul era liber pentru că strada Păcurari a fost distrusă în timpul războiului, are poziție centrală față de oraș și străzi dotate cu lucrări edilitare.
În sistematizare s-a avut în vedere diferența de nivel de 20 metri între strada Păcurari și colțul nordic al străzii 23 August, s-a deschis o perspectivă largă spre liceu, s-a păstrat în compoziției clădirea Căminului de studenți, a Bisericii și a Bibliotecii.
În plus, s-a prevăzut ca limita vestică a cvartalului, punct de intrare în oraș, să fie accentuată cu un turn.
Din suprafața de 10 hectare au fost rezervate creșei 3500 mp și grădiniței 4500 mp, ajungând la o suprafață construită de 2500 mp pentru 3300 locuitori, densitatea netă de 330 locuitori la ha. S-au folosit 3 tipuri de tronsoane curente și un singur tronson special pentru colțul din Vestul cuartalului tratat ca turn.
Construirea primelor 100 de apartamente va începe din colțul vestic spre strada Păcurari. Apartamentele vor fi de 2 și 3 camere cu baie, cămară, bucătărie, încălzire centrală, apă caldă, fiind servite de o singură centrală termică.  
S-au folosit fronturi continue pentru a crea o arhitectură orășenească cu aspect monumental folosind pergole, logii-balcoane.
Realizarea acestui cuartal (cvartal) de locuințe va contribui la ridicarea nivelului de trai al oamenilor muncii din Iași și totodată la înfrumusețarea orașului. - semnat arh. L. Axelrad.

1. - Desfășurarea cuartalui spre str. Păcurari (vederea cornișei). Vedere spre Est și Vest

2. - Desfășurarea cuartalui spre str. Păcurari

3. - Fațada spre Sud și spre curtea interioară
 
 4. - Perspectiva blocurilor de locuințe, autori arh. L. Axelrad, arh. Z. Papanide
 

5. - Perspectiva cuartalului de pe str. Păcurari

6. - Plan de situație a blocurilor în construcție - Parter și etaj
 
7. - Perspectiva de pe strada Păcurari
 
8. - Schița de sistematizare a cuartalului - arh. L. Axelrad, arh. Gh. Filipeanu
 
În 1957 revista Arhitectura publica un nou articol despre Cartierul Păcurari din Iași și plantațiile realizate de ing. Sever Muja, Donose Valentin și Grumeza Radu.
În faţa blocului cu magazine, care constituie axa de compoziţie a cvartalului, s-a proiectat o grădină cu traseu arhitectural, fiind în concordanţă cu caracterul necesar unui asemenea punct. Pentru a pune în valoare clădirea importantă a unei şcoli situate pe coastă, deasupra blocurilor, s-a tratat scara de acces cu o vegetaţie cu siluetă verticală, ce acuză acest acces. În ceea ce  priveşte amenajarea vegetaţiei dintre blocuri, pe taluzurile superioare din apropierea blocurilor vor fi plantaţi numai arbuşti, pentru a nu mări senzaţia neplăcută a locatarilor că blocul este îngropat şi pentru a nu umbri exagerat această faţadă.
Arborii au fost proiectaţi în grupuri pitoreşti, cu siluete şi colorit variat de frunze. Terasa superioară, amenajată între ultimele blocuri, a fost rezervată pentru jocul copiilor, fiind singurul loc mai întins disponibil. O grijă deosebită s-a dat acceselor comode, dar mascate, la platformele gospodăreşti (lăzi de gunoi, bătătoare de covoare, terenuri de uscat rufe).
 
9. - Machete 

10. - Machete 
 
11. - Plan de plantaţii: 1. Arbori foioşi - 2. Arbori răşinoşi
3. Arbuşti - 4. Gard viu - 5. Plante perene - 6. Strat de flori
- 7. Liane - 8. Trandafiri - 9. Peluza cu gazon
 
12. - Blocurile din Păcurari în 2021 via Google Maps 
 
13. -  Plantaţii pe lângă blocurile de locuit

14. - Blocuri în Păcurari
 
15. - Blocuri în Păcurari
 
16. - Blocuri în Păcurari


Niciun comentariu: