02 iulie 2020

Muzeul Sf Ierarh Dosoftei Mitropolitul - Iași 1970

Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, a fost construită în secolul al XVIII-lea în preajma vechii Curți Domnești și unde era pe la 1680 locuința mitropolitului cărturar Dosoftei Barilă care a tipărit la Mitropolie în limba română principalele cărți liturgice, unele traduse de el însuși.
În prezent aici este secția de Literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași, înființată în 1970.
Casa Dosoftei a fost restaurată de către Direcția Monumentelor Istorice între anii 1966 -1969, vechile ziduri fiind conservate iar acoperișul casei a fost refăcut după o stampă din 1845 a lui J. Rey.
Poze din 1970 pe agerpress.

Dosoftei Dimitrie Barilă (1624 -1693) a fost un cărturar român, mitropolit al Moldovei, fiind primul poet național, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător din literatura dramatică universală și din cea istorică în românește, primul traducător al cărților de slujbă în românește în Moldova, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții, unul dintre primii cunoscători și traducători din literatura patristică și post patristică și care a contribuit la formarea limbii literare românești.
La rugămintea patriarhului loachim al Moscovei și a mitropolitului Varlaam lasinski al Kievului, a tradus din grecește în slavo-rusă mai multe lucrări teologice: Scrisorile Sfântului Ignatie Teoforul, Constituțiile Sfinților Apostoli, Istoria bisericească și privire mistică a patriarhului Gherman I al Constantinopolului (o explicare a Sf. Liturghii), Dialog împotriva ereziilor, și despre credințe noastre a lui Simeon al Tesalonicului, 40 de cuvântări (Mărgăritare) ale unor Sfinți Părinți (34 ale Sf. loan Gură de Aur) și a alcătuit în slavo-rusă, o culegere de texte patristice și liturgice despre prefacerea Sfântelor Daruri. 


Sursa

Niciun comentariu: