31 iulie 2018

Mausoleul Eroilor de pe dealul Galata

Mausoleul Eroilor, situat în apropierea Mănăstirii Galata, este un monument construit din beton armat dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial
În anul 1928, filiala ieșeană a Societății Cultul Eroilor a hotărât construirea unui cimitir de onoare în municipiul Iași, cu osuar și obelisc comemorativ, pentru înhumarea a 6.000 de soldați căzuți la datorie în Primul Război Mondial pe cuprinsul a 15 comune din județul Iași. 
Mausoleul Eroilor din Iași a fost construit între 1929 - 1930, după proiectul realizat de celebrul inginer român Henri Coandă, inventatorului avionului cu reacție în 1910.


Impresionanta construcție din beton armat, vizibilă din oraș, are forma unui pătrat supraetajat la baza căruia se află un cub imens cu latura de 20 metri. La realizarea acestui monument au contribuit: arhitectul Ioan Bălău - arhitectura și pictura murală interioară, Henri Coandă - sculptura, iar antrepriza lucrării le-a aparținut fraților Marconini.
La baza monumentului se află cripta cu osemintele ostașilor români căzuți pe front în timpul primului război mondial. Ansamblul monumentului cuprinde și cimitirul a 6.000 de eroi soldați, reprezentat prin 6 cruci mari din ciment și 120 (inițial 600) de cruci de format mic.

Niciun comentariu: