22 aprilie 2018

Casa Iosef Zoller

Strada Elena Doamna începe din zona Târgu Cucului și se termină înspre cartierul Tudor Vladimirescu, la intersecția Bucșinescu.
Aflându-se în prelungirea străzii Cuza Vodă, fostă Ulița Golia, strada a primit în 1910 numele Elenei Cuza (1825 - 1909), fiică a boierului Rosetti și soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Înainte, strada s-a numit Ulița Albă dar i s-a mai spus și Ulița Făinei, Ulița Fânăriei sau Ulița Agenției Austriece. Numele inițial a fost preluat de la Biserica Schimbarea la Față din apropiere, cunoscută și ca Biserica Albă, construită în 1750 la marginea vechiul Târg al Făinii, de unde începea Drumul Sării și se sfârșea Mahalaua Armenimei. Pe la 1825, în fața Bisericii Albe exista Agenția Consulară Austriacă.
Această zonă s-a dezvoltat după mutarea capitalei Moldovei la Iași, pe acestă stradă așezându-se slujitori ai domniei și diferite bresle.
În această zonă a cartierului evreiesc Târgu Cucului există o serie de clădiri monumente istorice: Sinagoga Merarilor (1865), Casa de la cinci drumuri (1820) azi Sediul Comunității evreilor, Biserica Apostolică și Spitalul israelit, azi Maternitatea Elena Doamna.

1. - Casa Iosef Zoller via justitiecurata.ro

În 1912, pe strada Elena Doamna 39A, fost nr. 35, industriaşului evreu Iosef (Joseph) Zoller a construit casa în care va locui până în anul 1937 când o vinde. Alipită de casă a funcţionat fabrica de bomboane a lui Zoller, dar care nu mai există astăzi.
În anii comunismului, casa a fost naționalizată iar în 1949 aici a fost sediul Ministerului Muncii apoi a fost împărțită în patru apartamente și închiriată familiilor nevoiașe.
În perioada 2013 - 2016, actualul proprietar a restaurat-o în stil neoclasic după schiţele originale. Uşile înalte sunt sculptate în lemn masiv, marchiza de la intrarea principală este cea originală și la fel o parte din gardul casei. În curte a fost reconstruită şi cişmeaua pe care o făcuse proprietarul iniţial.
Pe gardul imobilului este instalat un info chioșc electronic unde este prezentată istoria casei. Astăzi imobilul este sediu de firmă şi spaţiu locativ.
Vecinătăţile casei sunt construite în perioada interbelică, în stânga este fosta garnizoană germană iar în dreapta este o casă boierească, cu cerdac.

Poze din interior găsiți aici.

Detalii despre casele de pe strada Elena Doamna și zona Târgul Cucului găsiți aici.
 
Mai multe pe  fb.com/avocatporosnicugianina și casaiosefzoller.porosnicugianina.ro

Niciun comentariu: