06 septembrie 2017

Chestura Poliției


 1. - Chestura Poliției - Comisariat

Pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, lângă parcarea Hotelului Unirea, se afla o clădire somptuoasă ce a fost construită în anul 1921 ca sediu al redacției revistei de cultură Viața Românească până la mutarea sediului la București în 1930. Pentru revistă au scris mulți oameni de cultură: Mihail Sadoveanu, George Topârceanu, Calistrat Hogaş sau Ionel Teodoreanu.

2. - Revista Viața Românească

Clădirea este cunoscută mai ales pentru o pagină neagră a istoriei, datorită Pogromului din 27-29 iunie 1941, când în sediul Chesturii Poliției (Comisariat) au fost aduși în stare de arest mii de evrei. 

3. - Chestura Poliției

4. - Evrei aduși la Chestura Poliției 

În anii 1930, populația evreiască din Iași era la fel de numeroasă ca cea românească. Înaintea începerii celui de-al doilea război mondial, în Iași existau 137 de sinagogi și case de rugăciuni, multe fiind situate pe aceeași stradă, unele după altele. Distrugerile din timpul războiului şi sistematizările urbane din regimul comunist au făcut ca sinagogile ieșene să dispară pe rând. Astfel s-a ajuns ca în zilele noastre să mai existe în Iaşi doar două sinagogi. Sinagoga Mare din Iași, construită în 1657-1671 este cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României.

În octombrie 1940, mareșalul Ion Antonescu a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei formată din Germania Nazistă, Italia Fascistă și Japonia imperialistă. Adolf Hitler a promis că va retroceda teritoriile românești: Basarabia şi nordul Bucovinei  pierdute în 1940 ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov în favoarea Rusiei. În 22 iunie 1941, armata română a trecut Prutul, atacând Uniunea Sovietică, alături de Germania și aliații săi.

5. - Evrei arestați pe strada Vasile Alecsandri

Pentru a intra în grațiile lui Adolf Hitler, au fost interzise căsătoriile evreilor cu românii, evreii au fost excluși din funcții, expropriați şi privați de drepturi. 

Între 28-30 iunie, evreii au fost acuzați că ascund arme şi trag asupra armatei, sau că trimit informații sovieticilor. Soldaţii le-au percheziţionat casele, bătând, împușcând sau jefuind. Mii de evrei au fost aduşi în curtea Chesturii şi împuscați în grup. Aproximativ 4.000 de evrei au fost ulterior duși spre gară pentru a fi deportați. Au fost ambarcați în mai multe trenuri de marfă, numeroși evrei murind din cauza înghesuielii, căldurii şi lipsei de apă. 

 5. - Evrei arestați pe strada Cuza Vodă

Se spune că atunci au murit aproape o treime din numărul total al populației evreiești din Iași.

Astăzi clădirea este în renovare pentru amenajarea unui Muzeu al Holocaustului. 


6. - Evrei arestați pe strada Cuza Vodă

Niciun comentariu: