27 iunie 2021

Casa Kieser - strada 14 Decembrie 1989


1. - Casa Kieser - Reclame Ghemul Verde, Atlas
 
Casa Kieser (uneori scris Kiesser) se află pe lista Monumentelor Istorice din Iași cod IS-II-m-B-20856 la adresa strada 14 decembrie 1989 nr. 1, fosta stradă Ștefan cel Mare nr. 3.

În cartea Strada Ștefan cel Mare de Sorin Iftimi aflăm detalii despre Casa Kiesser: în perioada 1893-1896 proprietarul dughenelor aflate pe acest loc era cuplul Babetta și Berta Hahn, apoi în 1896 ajung în proprietatea lui Franz Martin și Marie Kiesser (Kieser).
Frantz Martin Kiesser era și proprietarul restaurantului Hala de Bere (Poșta Mică) din strada Lăpușneanu nr. 36 unde pe la 1896 cânta Ionică Barbu, fiul lui Barbu Lăutaru. Tot pe aceeași stradă,  lângă Biserica Banu, familia Kiesser mai avea un imobil cumpărat în 1893, unde a existat magazinul muzical La Cosma frecventat de Mihai Eminescu pentru a asculta romanțele muzicianului I. Kaufman și unde venea și Garabet Ibrăileanu pe la 1902 pentru a cumpăra plăci de vinil. 

În 1910, Casa Kieser de pe strada Ștefan cel Mare avea un singur etaj și Marie Kiesser o modifică începând cu 1911 după planurile inginerului A. O. Kiesser, probabil fiul antreprenorului Frantz Martin. În 1913, Consiliul Comunal a decis exproprierea unei părţi din imobil pentru alinierea străzii spre casa Finkelstein de la nr. 5 şi dinspre Piaţa Cuza Vodă. Aici a fost magazinul de mode (modă) al d-nei Babette, mama d-lui Hahn, secretar general la Primărie.

Casa a fost inaugurată în 1914, an care apare și pe fronton unde putem citi și numele Casa Kieser. Este reprezentat și un blazon format dintr-un scut cu trei săgeți îndreptate oblic în jos, aflate sub viziera unui cavaler medieval iar deasupra coifului se observă două aripi. - via Coman Corneliu.

În 1950 Casa Kieser a fost naționalizată, imobilul având 17 apartamente care au fost închiriate. La sfârșitul anilor '60, la parterul Casei Kieser s-a deschis cunoscuta Librărie Eminescu.

După 2004 clădirea a fost retrocedată și înstrăinată, a intrat în reparații în perioada 2016-2021 beneficiar fiind SC FA.GI Imobiliare SRL.

 
2. - Casa Kieser - Blazonul cu scut și coif medieval - via altiasi.ro

Alături la nr 5 era Casa Carol Preleschi/Finkelstein-Glantzstein înlocuită cu blocul plombă Gioconda prin anii 1950.

Înspre strada Golia (azi strada Cuza Vodă) se aflau dughenele logofătului Dimitrie Cantacuzino construite în 1852 de Carol Casimir şi Nina Guénault. În 1909, Consiliul Comunal Iaşi a decis exproprierea dughenelor pentru alinierea străzii şi amenajarea unei Pieţe civice destinată amplasării statuii lui Alexandru Ioan Cuza care astăzi se află în Piața Unirii. O porțiune din terenul expropriat a fost achiziționat de Rebeca Teitler pentru 63.074 lei unde a construit hotelul Continental, deschis în anul 1911. După război, hotelul a fost reamenajat într-o manieră simplificată și modernistă.

3. - Hotel Continental cu statuia primarului George Mârzescu
Reclame Mediaș, Bet, Anari.., Pollo
 
4. - Hotel Continental în 1961
 
5. - Reclamă Hotel Continental - Piața Cuza Vodă nr. 3
 
Peste drum, înspre Restaurantul Select, la fosta adresă Ștefan cel Mare nr 2 bis, este Casa Hirschensohn ridicată prin 1905 după planurile arh. Jaques Marcovici. În anii '70 aici era Restaurantul Femina exclusivist pentru femei apoi a fost reînființat Restaurantul Miorița.

6. - Casa Kieser și Casa Hirschensohn -  via Constantin-Liviu Rusu (Fototeca MNLR Iași)
 
 
7. - Negustori ieșeni - 1. Szakmary, 2. Buchman, 3. Kieser senior, 
4. Iby senior, 5. Iby junior, 6. R. Tuffli senior - via Iașii de Odinioară de Rudolf Șuțu


Niciun comentariu: