Continuăm seria articolelor dedicate străzilor din Iași cu zona de jos a străzii Sărărie, înspre Târgul Cucului, cu strada Elena Doamna până la intersecția Bucșinescu.
Traseul pornește din Parcul Prieteniei din Tg. Cucului, de lângă Mănăstirea Bărboi.
Zona aceasta a început să se dezvolte în timpul lui Ștefan al II-lea Tomșa, domnitor al Moldovei între 1611 - 1615 și 1621 - 1623, care a ridicat Biserica Sf. Ioan Zlataust din apropiere și a amenajat periferia Ulița Fânului către râul Cacaina, spre Podul lui Ștefan Vodă (Bucşinescu/Bucșănescu) dinspre Tătărași.
Cutremurele de la începutul secolului al XIX-lea au avariat grav Biserica Bărboi, aceasta fiind reconstruită în perioada 1841-1844, cu sprijinul logofătului Dimitrie Sturdza, după planurile arh. grec Andrei Karidis. În acest scop, Constantin, fiul lui Dimitrie Sturdza, a adus meșteri din orașul italian Padova, unde-și făcuse studiile.
A fost construită în anii 1841-1844, pe locul unei biserici ridicate de vornicul Ursu Bărboi în perioada 1613-1615, după planurile arhitectului grec Andrei Caridis, ajutat de meșterii Atanasie și Gheorghe, greci din Sisani. În anul 1669, biserica ctitorită de Ursu Bărboi a fost transformată în mănăstire, urmașii ctitorului închinând-o Mănăstirii Vatopedu din Muntele Athos, în interiorul Bisericii există o pictură cu această mănăstire.
Biserica Curelari este menționată în documente începând cu 4 aprilie 1663. Enoriașii bisericii erau în marea lor majoritate membri ai breslei curelarilor și din breasla ciubotarilor, conform unui act al Mitropolitului Veniamin din 1814.
De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe modificari, în 1761 s-a construit pridvorul și clopotnița iar în 1875 a fost renovat interiorul. Biserica a fost incendiată de ieniceri în anul 1822.
După vestigiile istorice descoperite în partea sudică, biserica era înconjurată de un zid de piatră de râu și avea un cimitir unde au fost îngropați cei din breasla meșteșugărească, astăzi în curtea bisericii se mai observă câteva pietre funerare cu inscriptii slavone și grecești.
Locașul funcționează astăzi ca biserică afierosită asociației religioase Oastea Domnului, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În 1912, în aceeași zonă, a fost construită o clădire nouă, pe terenul donat de Moritz Wachtel epitropiei Spitalului Israelit, școala primind numele Gimnaziul Moritz și Betty Wachtel. Printre primii fondatori și conducători se numără: Frații Schwartzfeld, dr. Tausing, Margoses. L Bick, Goldbaum, având mai târziu în frunte popularul medic ieșean dr. C. Lippe (Karpel Lippe).
Inaugurarea acestei școli a avut mult fast, luând parte și Mihail Kogălniceanu, Primul Ministru și Ministrul Instrucțiunii, care a ținut un discurs ce s-a terminat cu aceste vorbe: “în rândurile armatei și în rândurile școlare să se lege pentru toată viața camaraderie fără deosebire confesională, care să ducă la înfrățirea tuturor și care este dorința mea cea mai mare”.
Iată cum descrie eruditul S. Coldbaum în ziarul Israelit din Lemberg, întemeierea școlii israelito-română: “în școlile primare ale statului nu se găsea pe atunci (1858) niciun elev de rit mozaic. Școli ale comunității nu se găseau, azilurile confesionale (Hedurim) nu se aflau decât în părțile de jos ale orașului, iar în Azilurile confesionale superioare unde se învață Biblia și Talmudul, populația școlară era neînsemnată. Patru oameni de vază m-au prins în mijlocul lor și am întemeiat în Iași prima școală israelito - română din Moldova. După un an am fost nevoiți să deschidem, afară de școala principală încă 3 școli paralele fiindcă numărul școlarilor trecuse de 2000. Dar afară de această școală principală cu 4 clase și a filialelor școlilor cu 2 clase, a căror program corespundea cu programul din școlile publice, cu singura deosebire că se făcea și învățământul limbii ebraice, am mai deschis o școală cu mai multe clase, așa numita școală rituală dogmatică unde în fiecare zi se învăță Biblia 2 ceasuri, Mişne și Talmud 3 ore, 2 ceasuri limba țării și matematicele“.
În anul școlar 1913-1914 Gimnaziul Moritz și Betty Wachtel avea 140 de elevi iar în anul următor numărul se ridica la 197. Important este faptul că toți aceștia au reușit la examenul depus la o școală de stat în limba română.
Clădirea acestei școli a fost refăcută în anul 1918. În anul 1920 se introduce studiul obligatoriu al limbii ebraice și a istoriei evreilor, cu timpul școala a câștigat o autoritate bine-cunoscută.
În 1936, lângă școala primară Junimea nr. 1, a fost înființată o grădiniță pentru 30 de copii.
În anul 1939 funcționau în Iași un număr de 13 școli evreiești. În 1939 școala era înzestrată cu baie și cantină școlară, corpul didactic preda învățământul românesc după programa statului, precum și limba ebraică. J. Olivenbaum era directorul școlii, profesorii Debora Leibovici, Betty Canner, S. Belotinseky, și B. Edelstein, iar școala era condusă de un comitet în fruntea căruia era fostul ajutor de primar al Iașului onel Fruhling având ca membri în comitet pe H. Rothenberg, W. Weinferg, S. Rosenztweig, I. L. Kiselovici, I. Eisenhendler, I. M. Moscovici și Irig. Brill.
Datorită numărului mare de elevi, în 1943 s-a aprobat funcționarea claselor paralele pe întreg cursul primar. Limba de predare a fost limba română, iar programa de învățământ era similară cu cea din învățământul de stat, singura diferență fiind în predarea limbii israelite.
Școala a fost naționalizată în 1948 în baza unui decret ce trecea în proprietatea statului toate bunurile bisericilor, congregațiilor, comunităților sau particularilor ce serveau pentru funcționarea și întreținerea instituțiilor de învățământ. În perioada 1941-1943 imobilul Şcolii M. Wachtel din str. Sărărie nr. 42 a fost închiriat Secției Financiare, a adăpostit un spital, a funcționat Universitatea Populară a U.E.R., internatul Facultății de Teologie și chiar o cantină studențească.
A fost ulterior demolată, în locul ei fiind construit blocul cu sediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.
După anul 2003, Fundația Caritatea a demarat procedurile de reîntregire a patrimoniului Comunității Evreiești ieșene, solicitând și retrocedarea terenului ocupat de fosta școală mărginită de strada Sărărie, strada Curelari, terenul bisericii Curelari și imobilul vechi al cantinei din partea de sud.
Moritz Wachtel era la sfârșitul sec. al XIX-lea, unul dintre cei mai bogați evrei din Iași și din regiunea Moldova, avea afaceri în domeniul bancar și conducea mai multe instituții din oraș, fiind cunoscut pentru numeroase acte de caritate, alături de soția Betty (Beila Rozenbaum).
Împreună cu tatăl său, Eisig Wachtel, a condus magazinul de fierărie Eisig Wachtel et Fiu apoi Ferrum din colțul Străzii de Sus cu strada Vasile Alecsandri, unde vindeau velocipede, pluguri și cositori, sobe etc.. Fratele său, Solomon Wachtel a locuit în casa de pe bd. Independenței nr. 3 de lângă Facultatea de Medicină, fostă Casa Pionierilor, pe blazonul de pe fronton se disting și astăzi literele SW (Solomon Wachtel).
În 1890, Moritz Wachtel și W. Dinerman au fondat Banca Moldova cu sediul în casa Balș-Sturza pe strada Cuza Vodă, imobil preluat în 1937 de Direcția Generală PTT (poștă și telefonie), astăzi Oficiul Poștal nr. 1. Banca avusese peste 200 de funcționari, majoritatea evrei.
În 1924, împreună cu David Hertzenberg, Otilia Braunstein și Sofia Blumenfeld, sub patronajul Reginei Maria, organizează Orfelinatului Evreiesc în câteva încăperi ale spitalului israelit și apoi în imobilul din curtea Școlii Steaua din strada Anastasie Panu nr. 11, iar mai târziu cumpără imobilul din strada Mârzescu, unde a funcționat Primăria. În Iași mai exista Orfelinatul Iacob și Fany Neuschotz (Neuschatz) pentru copiii orfani evrei înființat în anul 1868 de Jacob de Neuschotz (Iacob Neuschotz) după moartea fiului său Chaim Smil. În 1916 Moritz Wachtel era epitropul Spitalului israelit și președintele comunității evreilor din Iași.
În anul 1886, Moritz Wachtel și partenerul său Dinescu au înaintat Primăriei o cerere în care solicitau înființarea unei Fabrici de frânghie și țesături la Loga Vita din Copou. Exista deja atelierul lui Dinescu, iar cu capitalul lui Watchtel, s-au deschis noi secții printre care secția de sforărie mică. Se producea în 1893 aproape tot materialul necesar industriilor de frânghii, sfoară, odgoane și împletituri de cânepă. În anul 1886 existau 10 muncitori, iar zece ani mai târziu numărul lor ajunge la 100. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea primește capital străin, în special cel italian, iar în 1903 se consemnează Societatea în Comandită a Fabricii de Textile Iassy-Galatz, Wachtel, Vignoli & Co. În anul 1905 aceasta se transformă în Societatea Anonimă Româno- Italiană a Industriilor Textile când fabrica se modernizează și se introduce prima filatură de cânepă din țară.
În anul 1927 se oferă facilitați sociale prin intermediul Fundației Moritz Wachtel: construirea unei cantine, grădinița pentru copiii muncitorilor, dispensar medical, băi cu aburi etc.. Se punea la dispoziția muncitorilor un dispensar, se făceau și cursuri de alfabetizare, un cămin în care să stea și un loc în care să își poată lăsa copiii în timpul cât ei munceau.
După 1989 aici se produceau fibre de in, cânepă sau iută pentru țesături, saci sau sfori. Fabrica a fost privatizată în 1995 prin metoda MEBO, pachetul de acțiuni fiind preluat de către salariați. În 2009 terenul fabricii a fost vândut. detalii
Moritz Wachtel a murit la 4 februarie 1929 (1928?) la vârsta de 68 de ani când era internat într-un spital din Viena, s-au păstrat imagini de la Funeraliile de la Banca Moldova din 11 februarie 1929, data de 1928 este greșită link video.
La înmormântare, Osvald Racoviță, primarul Iașului, a promis că strada Oastei, "ce duce la cazarme și spre fabrica de frânghie", va purta numele de strada Moritz Wachtel.
Filituri de scăpărat și de lumânări, bumbac pescăresc
Jassy 1886
Ion Mitican a scris despre povestea lui Avram Steuerman-Rodion, supranumit doctorul sentimental, născut în Iași și care a locuit pe strada Cuza Vodă nr. 18. A scris versuri încă de când era elev la vechiul Gimnaziu Ștefan cel Mare, aflat pe atunci peste drum de Biserica Sf. Teodori, continua apoi la Liceul Național și ca student la facultatea de Medicină. Semna cu pseudonimul Dela Iași în paginile satirice ale Perdafului, scoasă de Vasile Negruzzi, fostul său profesor de gimnastică. Poet influențat de Heine, pasionat publicist și medic pentru cei năcăjiți, a scris în gazetelor ieșene cu note, intervenții, schițe, polemici, vreme de peste 30 de ani. A publicat în Evenimentul, Ordinea și în Opinia, dar n-a lipsit nici din jurnalele bucureștene, mai ales acele cu caracter social, precum Adevărul al ieșanului Al. V. Beldiman.
A fost redactorul paginilor culturale la ziarul Opinia, coresponda amical cu I. L. Caragiale din Berlin care i-a trimis spre publicare celebra schiță Monopol, apărută cu titlul Cronica în 16 noiembrie 1907. Ironiza măsura desființării sau reducerii cârciumelor din sate, tocmai propusă de guvernanți, socotindu-le vinovate pentru revolta țăranilor din 1907. La Opinia, Rodion inițiase mult gustata corespondență literară între Hero (Eugen Herovanu) și Leandru (Steuerman) și rubrica Oameni și lucruri în care se tipăreau adevărate poeme în proză
A tradus lucrări dramatice jucate pe scenele din Iași și București. Cu entuziasmul caracteristic, a susținut ideea împăcării celor două neamuri despărțite de religii, dar și dorința coreligionarilor de întoarcere în Patria strămoșilor, conducînd ziarul sionist Răsăritul (1899 - 1901).
Învinuit de asimilism și considerat eroul romanului Paria scris de amicul Eugen Herovanu, a primit multe săgeți, atît din partea presei creștine cât și evreiești. Pe vremea primului război a fost trimis din Iași pe frontul Bacăului cu anatema: element periculos, având idei politice de stânga. La întoarcerea de pe front, decepționat, la 19 septembrie 1918, cădea înfrânt de cumplite depresii sufletești, înghițind o fiolă de morfină.
Lăsa unicului său fiu lucrările împrăștiate în jurnalele epocii, câteva volume: Sărăcie (1897), Lirice (1898), Spini (1915), Frontul roșu(1920), O toamnă la Paris(1897), cu evocări, Ele (1898) cu articole găzetărești, În depărtări cu eseuri, antologii literare, traduceri, studii critice despre Heine, libretul operei Petru Rareș, Cartea băiatului meu (autobiografică) și titlul îndurerat dintr-o publicație: Tragedia A. Steuerman.
Scria în volumul Sărăcie: Vroind prin versurile mele/ Cu două neamuri să mă-mpac, / La unul am luat durerea/La celalt graiul s-o îmbrac./ N-a vrut întîiul să m-asculte, / Că n-am vorbit în limba lui/ Al doilea mi-a zis: Durerea / Nu este a mea, de ce mi-o spui ?
Anastasie Bașotă a modernizat agricultura practicată pe moșiile pe care le stăpânea, dezvoltând activitatea financiară prin inițierea „unei societăți cambiale”, una din primele bănci din Moldova.
În 1838, a creat la Pomârla (Botoșani) prima școală sătească particulară din Moldova unde au fost instruiți pe cheltuială proprie 40 de școlari din cele mai sărace familii de țărani. Cu câteva luni înainte de moarte își donează jumătatea din avere pentru crearea unui liceu care să-i poarte numele și care să permită educația copiilor din mediul rural, astfel încât absolvenții să poată fi primiți în orice universitate din Europa, "fiindcă prin cultură și învățătură omul poate deveni util societății".
În Casa Bașotă de pe Sărărie, a fost sediul Gimnaziului Ștefan cel Mare cu 4 clase, înființat inițial în 1865 pe strada Muzelor (azi str. Nicolae Bălcescu de lângă Spitalul Sf. Spiridon).
În curtea Liceului a locuit și pictorul Octav Băncilă cunoscut pentru tablourile care evocă imagini din Tg. Cucului ai anilor 1900. După 1990 aici a fost sediul Star Net.
De remarcat zidul gros ce înconjoară vechea Casă Bașotă.
- Strada Bașotă - pe aceasta stradă era Sinagoga Bașotă
mai multe imagini aici
- traversăm strada Bașotă și facem stânga după Hotelul Indiana, pe strada Stihii
101. - Strada Stihii- 1969 - via cja.huji.ac.il
- mergem pe lângă clădirea din spatele Hotelului Indiana, coborâm pe strada Stihii, unde pe stânga este Baia Pogor
via holocaust-history-archive.com
Așa cum îi spune numele, pe această stradă erau mai multe sinagogi, adică școli sau case de rugăciune ale comunității evreiești. Din lista de sinagogi din Iași am regăsit:
- Sinagoga Croitorilor (Croitori) din strada Sinagogilor nr. 1/ 5, a fost distrusă de un incendiu în 1822 și refăcută în 1824, apoi dezafectată în 1978
- Sinagoga Cojocarilor (Cojocari) din strada Sinagogilor nr. 7, clădirea a fost cumpărată în 1847 de Iosub Leiba sîn Iancu cu 100 galbeni și jumătate,
- Sinagoga Haim Hoffman din strada Sinagogilor nr. 7/ 9, imobil cumpărat în 1880,
- Sinagoga Meniche din strada Sinagogilor nr. 7/13,
- Sinagoga Mare din strada Sinagogilor nr. 11, cea mai veche din România, singura care mai există pe această stradă,
- Sinagoga Michel Roşiesiva (Roşieşiva) din strada Sinagogilor nr. 12,
- Sinagoga Zalmina Feighels (Feighelis) din strada Sinagogilor nr. 3/13/15, era un fruntaș al obștii prin 1840-1860.
A fost afectată de incendiul din 1822, refăcută în anul 1824 și dezafectată în anul 1978.
mai multe imagini aici
În anul 1805, biserica a fost rezidită din temelie, fiind făcută din piatră, pe locul cunoscut atunci sub numele de Târgul Făinii. La această biserică se închinau breslele doctorilor, spițerilor și bărbierilor.
Biserica are hramul Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie) și Sfântul Haralambie (10 februarie). Intrarea în curtea bisericii se face pe două căi: una dinspre Strada Cucu și alta dinspre strada Pantelimon. Detalii pe mmb.ro
- Urcăm pe strada Cucu până în strada Elena Doamna, unde pe dreapta este blocul UJCM, iar pe stânga este Palatul de Justiție.
Ion Mitican amintește că lângă biserica Pantelimon era o cofetărie unde găseai ieftin o felie de leicheh (pandișpan-chec), în stânga străzii Cucu era mică papetărie unde pentru un caiet cumpărat primeai în plus o peniță Claps, de unde porecla firmei La Klaps. Mica clădire era demolată în anii '70, pe locul ei s-a ridicat blocul de pe colț ce ocupa și locul unde fusese dugheana talmudistului librar Herș Stark de pe colțul străzii Stihii, unde se găseau cărți religioase.
Tot Ion Mitican amintește că strada Cucu avea cam 350 metri cu 62 numere în 1912, strada Sinagogilor avea numerele 1-19 pe dreapta și 2-26 pe stânga, astăzi se păstrează doar Sinagoga Mare de la nr 11, în fața ei este blocul nr. 7 unde în 1978 era Sinagoga Zvolever de pe malul străzii, cunoscută pentru legendara ei ospeție, vecină este casa de lângă Biserica Pantelimon.
Eleganta Sinagogă Zvolever din Tg. Cucului a fost construită de bancherul Israil Chaim Daniel înzestrând-o cu toate obiectele pentru serviciul religios. Era un important centru de studii talmudice unde enoriașii studiau 24h/24, sinagoga fiind deschisă permanent.
A primit cetățenie în 1878 când au fost împământeniți evreii notabili stabiliți aici.
Nu a avut o reputație de filantrop ca Neuschotz, dar în 1886 când a decedat prima soție, Daniel a organizat câteva donații pentru Spitalul 2, Școala Reuniunea femeilor israelite, Școala Junimea no. 1 și Junimea no. 2, Societății pentru ajutorarea lehuzelor, Societatea fraterna Păcurari, Talmud-Thora pentru copiii săraci și pentru pensionarii nevoiași.
În 1889 Banca Daniel a fost spartă, hoții au escaladat casa, au pătruns în pod și au găurit tavanul furând 300.000 lei în aur și bijuteriile depuse de d-na Wassermann în valoare de 50.000 lei. Hoții nu au fost prinși, dar se spunea ca ar fi fost frații greci Karacosta. Despre acest furt, Daniel a spus: ia, m-a ciupit un purice.
În 1892, la 80 de ani, se recăsătorește la Suceava cu Rosalia Luxemberg din Varșovia, opinia publică fiind ostilă căsătoriei pentru că mireasa avea doar 23 de ani, ziarul umoristic Perdaful îl ridiculiza prin parodii pe Junele Damiil, cel mai cunoscut pamflet fiind: Damiil, Vra copil, Cu orice preț, Și isteț, Cum îi el, Frumușel, Alb și plin, D'aur fin.
A locuit în Strada de Jos unde avea 3 case, mai deținea o casă în Strada Halei, 2 în strada Palat, una în Strada Veche, un palat în strada Ștefan cel Mare, o casă în str. Carol, o vie de 12 pogoane în comuna Copou, o moșie de 1250 fălci la Ionășeni (Botoșani), la Cozia, Braniștea și Gura Bohotinului (jud. Fălciu), Țibucani unde avea un elegant castel în jud. Neamț, Bădeni, Hadova și Prigoreni în jud. Iași.
În curtea locuinței sale a construit o capelă a familiei, o casă de rugăciune, la cimitirul izraelit a construit o casă mortuară în 1893 și a clădit eleganta sinagogă Zvolever din Tg. Cucului, înzestrând-o cu toate obiectele pentru serviciul religios.
Averea lui Daniel era estimată la 18.000.000 lei, a fost împărțită de Leon Daniel, Carolina Levin, Albert Daniel, Clara și Suzana Wexler (din Viena), Mihel Fișerovici din Odessa și Rosalia Daniel, a 2-a soție.
Mircea Ciubotaru ne oferă mai multe detalii despre această zonă, a avut numele de Târgul Făinii fiind înlocuit de Târgul Cucului prin 1816 când în acte apare textul: Târgul Făinii, ce-i zic acum Târgul Cucului, sau Târgul Cucului zis a Făinii Vechi în 1853. Târgul Făinii s-ar fi mutat după incendiul din 1803 la Curtea domnească abandonată, în fosta grădină de sub Curte.
Au existat mai multe legende legate de denumirea Târgul Cucului, s-ar fi numit astfel din pricina părăsirii acelei piețe, adică "i-a cântat cucul și a rămas părăsită", sau de la păsările care cântau prin copacii ce mărgineau odinioară orașul. G. Coșbuc în 1897 amintește de zicătoarea a trece prin vămile cucului, cu deslușirea dând bir cu fugiții și pierzându-și urma prin țări străine, o poveste mai nouă se leagă de magazinele evreilor care aveau un ceas cu cuc.
C. Cihodaru scrie ca numele Târgul Cucului ar veni de la Ilinca Cuculeasa (1783), văduva negustorului brașovean Vasile Cucu.
Interesant este că orașul a mai avut un alt Târg al Cucului în 1749 „la capul Râpii, în dreptul mănăstirii [Nicoriță], spre răsărit, era târgu cu dughene pe locul mănăstirii și se chemă Târgul Cucului”, adică pe str. Tătărași, între str. Nicoriță și str. Răchiți.
Pe strada Elena Doamna nr. 1, în Târgul Cucului, era magazinul La noul Paradis al lui Leon Katz. Acesta desfăcea produse de manufactură, postăvărie și mătăsuri, făcându-și reclamă cu prețurile mici. Tot acolo fusese deschisă după război și Galanteria La Regina Maria de David Schor (nr. 1). Magazinul de haine second-hand al lui Strul Zilberstein funcționa chiar vizavi, pe strada Elena Doamna nr. 2, patronul își îndemna clienții cu prețurile mici, mărfurile fiind vândute la un sfert din preț.
- Tribunalului Iași - Palatul de Justiție din Iași - strada Elena Doamna nr. 1A -
Tribunalul Iași are sediul, începând din 2014, în Palatul de Justiție realizat în urma unui proiect susținut de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, acord ratificat prin Legea 205/2006, construcția noului Palat de Justiție demarând în septembrie 2011.
Edificiul găzduiește Curtea de Apel Iași și Tribunalul Iași, având o suprafață utilă de 10303 mp. și o suprafață desfășurată de 15.806 mp. Aceasta este constituită din două demisoluri, parter și cinci etaje.
Cele două instanțe își desfășoară activitatea în 14 săli de judecată, 8 camere de consiliu, birouri și anexe.
Ion Mitican amintește că pe locul Palatului de Justiție era o clădire impunătoare construită în 1912 de dr. M. Haimovici și arh. L. Nadolschi, la parter erau magazine, iar la etaj erau locuințe.
- lângă imobilul Haimovici mai erau câteva clădiri despre care nu avem multe detalii
În perioada comunistă, a scăpat de demolare, însă a fost folosită ca depozit.
A funcționat până în 1979 când a fost demolată din cauza sistematizării zonei.
În clădirea din fața fostei sinagogi a Merarilor, după desființarea băii Zisu Herman, s-a amenajat o baie rituală.
mai multe imagini găsiți aici
Împreună cu regizorul Armand Pascal, cumnatul său, B. Fundoianu se dedică înființării primului teatru de avangardă românesc, Insula, urmând exemplul experimentelor inovatoare ale regizorului francez Jacques Copeau sau pe ale lui Federico Garcia Lorca, dar, din motive financiare, teatrul este închis în 1923, după ce se pusese în scenă feeria Legenda funigeilor, de Șt. O. Iosif și Dimitrie Anghel.
În 1923 s-a stabilit la Paris și publica sub pseudonimul Benjamin Fondane, dar păstrează legăturile de prietenie cu scriitorii români și publică constant în revistele de avangardă din România. De altfel, unicul volum de poezii publicat în timpul vieții și dedicat "virtual" lui Ion Minulescu, "primul clopotar al revoltei lirice românești", intitulat Priveliști, îi apare în 1930, după plecarea din țară. A tradus în franceză versuri din creația lui Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Vinea și Ion Minulescu.
În timpul ocupației germane a Franței este arestat de către Gestapo împreună cu sora sa mai mare Lina, în urma unui denunț cu privire la faptul că erau evrei. Amândoi au fost închiși în lagărul de la Drancy, de unde câțiva prieteni, între care Emil Cioran, care va evoca episodul în volumul Exerciții de admirație, Stephane Lupasco, Paulhan, au obținut eliberarea sa, dar nu și pe a Linei, care nu avea încă cetățenia franceză. Fondane refuză să părăsească lagărul fără sora sa, Lina. Fondane a murit în lagărul din Auschwitz-Birkenau în 1944.
Opere în limba franceză (selecție), Ulysse, Les Cahiers du Journal des poètes, Bruxelles, 1933, Rimbaud le Voyou, Éditions Denoel et Steele, 1933, La conscience malheureuse, Éditions Denoel et Steele, 1937, Faux Traité d'Esthétique, Éditions Denoel et Steele, 1938, Baudelaire et l'expérience du gouffre, Éditions Seghers, 1947 (postum). Mai multe detalii
Lângă Sinagoga Merarilor a supraviețuit Centrul Comunității Evreilor din Iași, denumită și Casa de la cinci drumuri.
Comunitatea evreiască avea rolul de a organiza viața spirituală și economică a membrilor și reprezenta evreii în chestiuni administrative și politice.
În 2020-2021 s-au efectuat lucrări de reabilitare a căii de rulare a tramvaielor pe tronsonul Cinci Drumuri - strada Pădurii- strada Nicoriță folosind fonduri europene.
Panta Pădurii este una dintre cele mai înclinate din Europa și reprezintă un punct de atracție pentru pasionații de tramvaie și pentru fotografi. Detalii aici
Este vorba despre moartea șefului Poliției Iași, prefectul Constantin Manciu, răpus de un glonț tras în cap de către Corneliu Zelea Codreanu, liderul Ligii Apărării Național Creștine (LANC), mișcare politică extremistă, fondată în 1923, care promova doctrina național creștină.
Zeci dintre studenții ieșeni aderenți la gruparea politică a lui Codreanu au fost schingiuiți în beciurile Poliției, tratament de care a avut parte inclusiv liderul mișcării.
Codreanu a fost bătut la sânge de polițiști pe strada Lăpușneanu în aprilie 1924, la puțin timp după ce fusese eliberat din închisoare la București. Membrii LANC se reorganizează și se stabilesc la Ungheni unde își desfășoară mare parte din activitate. Concomitent, Zelea Codreanu este din nou lovit pe stradă, chiar în Piața Unirii, de către comisarul Clos, mâna dreaptă a prefectului de Poliție, Constantin Manciu.
Constantin Manciu, fruntaș local al PNL, fusese numit de Ionel Brătianu, în 5 septembrie 1923, ca prefect al Poliției de Iași, cu misiunea de a face ordine într-un oraș marcat de tulburări studențești.
Conflictul dintre Poliție și membrii partidului lui Codreanu atinge apogeul la sfârșitul lunii mai 1924, când 200 de soldați și 40 de polițiști descind la casa de la Ungheni, arestează zeci de studenți, pe care îi transportă în beciurile Poliției.
Majoritatea celor agresați primesc certificate medico-legale care atestă bătăile primite, iar unul dintre ei, studentul Comerzan, îi face plângere penală lui Constantin Manciu. Procesul a avut loc în octombrie 1924 și a constituit ocazia în care cele două tabere s-au contrat cu o violență nemaiîntâlnită până atunci. Zelea Codreanu se specializase în drept și se prezentase la proces ca avocat al lui Comerzan, iese afară din sediul Judecătoriei Ocol 2 Iași, situată pe strada Pădure și, în așteptarea unui amic fumează o țigară, înconjurat de câțiva studenți și elevi. La ieșirea lui C. Manciu din Judecătorie, însoțit de subordonații Eugen Closs și Gheorghe Huşanu, între C. Z. Codreanu și C. Manciu are loc o altercație. Pe acest fond, C. Z. Codreanu scoate pistolul și îl împușcă mortal pe prefectul Poliției, Constantin Manciu, și-i rănește grav pe cei doi.
Zelea Codreanu, care avea 25 de ani la momentul comiterii omorului, s-a predat ulterior și a fost închis la închisoarea Galata.
Presiunea publică a fost atât de mare, încât în momentul anunțării verdictului, stabilit pentru data de 26 mai 1925, peste 10.000 de oameni așteptau în fața Tribunalului din Turnu Severin. La instanță au fost înregistrate 19.300 de cereri ale unor oameni care se ofereau să-l apere pe Codreanu. Procesul fusese strămutat anterior de la Iași la Focșani, tocmai din cauza zecilor de incidente care au avut loc în perioada încarcerării lui Corneliu Zelea Codreanu. Liderul Ligii a fost achitat în cele din urmă, considerându-se că a acționat în legitimă apărare la provocările repetate ale prefectului Constantin Manciu.
Corneliu Zelea Codreanu a sfârșit și el prin moarte violentă, pe 29 noiembrie 1938, când a fost sugrumat în pădurea Tâncăbești, în apropierea Capitalei. Motivul oficial a fost tentativă de evadare, în timp ce era transportat alături de alți 13 simpatizanți către Închisoarea Jilava. detalii
Aceste ajutoare însă nu au fost de ajuns, populația săracă începe un exod din Moldova, dar diverse împrejurări făcură însă pe mulți emigranți să se întoarcă și să crească rândurile nevoiașilor.
Leo Geller și I. Astruc au propus lojei să înființeze și o ospătărie populară, în primul an au fost oferite 93.000 porții de mâncare.
Ajutorul s-a extins și la elevii școlilor primare israelite, în iulie 1911, pe un teren cumpărat de la maiorul Straja, soții Amalia Gheltzer (născută Michel Rothberg) și Isac A. Gheltzer, fiul lui Isaak A. Geltzer, încep construcția Cantinei școlare Isaak A. și Amalia Gellzerț unde puteau servi o masă caldă elevii săraci. Pentru susținere, au donat o parte din veniturile imobilului alăturat.
Cantina oferea dimineața mâncare elevilor, iar apoi era rândul oamenilor vârstnici. Tot în acest local Comunitatea împărțea de Paște hrana rituală militarilor și oamenilor nevoiași. Astfel de ajutor oferea și Societatea Țesătura care din inițiativa domnilor Iosif Ehrlich și Iosif Goldstein, întreținea în timpul iernii două ospătarii organizate de următorul comitet: Clara Geltzer, M. Futgelman, Brandes, David Ornstein, Clara Geltzer și soții Petruşca, Uşer Cahane, Saly Streiff.
- pe strada din partea opusă
Incendiul din 25 iunie 1833 a afectat o mare parte a orașului, focul a izbucnit de la o casă de pe Podul de Piatră din Mahalaua Tătărași, au fost mistuite de flăcări 262 de case și două biserici, Biserica Albă, Sfântul Lazăr și Spitalul Evreiesc. În rapoartele întocmite după catastrofă sunt amintite casele: Consulatului Austriac, ale comisului Adamachi, situate peste drum, ale protomedicului Zota, ale agăi Manolachi, banului Afenduli, spătarului Ilie Burchi, căminarului Cavacu, bancherului Mihel Daniel, ale lui Carniol și multe altele.
Pentru funcționarea consulatului se închiriază caselor lui Gheorghe Balş de pe locul actualei Facultăți de Medicină.
Casele arse de lângă Biserica Albă au început să fie reparate abia din anul 1843, după 10 ani de la incendiu.
Cu timpul, clădirile se erodează, în 1871, casele de lângă Biserica Albă nu mai puteau fi locuite din cauza scurgerii apei de ploaie și Agenția Austriacă s-ar fi mutat în anul 1858 în Copou, casele de pe Str. Albă fiind renovate în 1885.
Rudolf Suţu a scris despre consulii austrieci rezidenți la Iași, în anul 1817 agentul austriac era von Raab, iar in 1820 era Lippa, vice-consulul austriac Filsch Pianist concerta adesea cu Alexandru Mavrocordat, tatăl Olgăi Sturdza, vice-consul George von Bencik era înrudit cu cele mai de seamă familii din Ungaria, îi plăcea mult dansul și jocurile de societate.
După anul 1923, atunci când biserica Tălpălari a vândut imobilele Ministerului Sănătății, fapt care a făcut ca din acel moment și până în momentul demolării din anul 1989, acolo să funcționeze diverse instituții sanitare, astfel în Ghidul Iașului din 1932 regăsim sediul Inspectoratului VI Sanitar, Serviciul sanitar județean și Societatea Salvarea din str. Elena Doamna nr. 25.
Mai multe detalii găsiți in lucrarea Marius Chelcu - Agenția Austrica link
Biserica Schimbarea la Față, cunoscută și ca Biserica Albă, a purtat numele slavonesc de Rojdestva Bojiți (Roždestva Bojiti).
Astăzi, la intersecția cu strada Elena Doamna, este fostul Hotel Europa din cadrul complexului World Trade Center Iași, preluat în 2014 de lanțul internațional Hilton. Hotelul are 15 etaje, centru de fitness, restaurant cu bar și patru săli de conferință pentru 150 de participanți.
- pe vremuri în această zonă era casa de pe strada Anastasie Panu nr. 4
- Casa de la nr. 4 - era o construcție de la sfârșitul sec. al XIX-lea, menționată pentru prima oară în 1907 ca fiind proprietatea avocatului H. G. Niculeanu, apoi aparținând în 1917 doctorului E. Savini, în 1918 lui C-tin Federber, în 1921 lui H. Spigler care obține în 1933 un certificat de proprietate din care reiese că imobilul avea la acea dată "5 odăi de locuit, sală de baie și antret. În 1917 se repară „un calcan dinspre str. Adamache ieșit puternic din verticală, cu dislocări serioase, ce amenință a se prăbuși", iar în 1925 se înlocuiește zidăria umedă cu cărămidă nouă. Apartenența acestei clădiri la categoria caselor boierești construite în Iași la sfârșitul sec. al XIX-lea, este susținută și de tipul planului. Acesta, bazat pe principiul simetriei, cu intrarea în axul median, are încăperile dispuse în jurul unui vestibul. Fațadele sunt tratate în stil neoclasic, cu intrarea încadrată de coloane cu capitel compozit, ce susțin un fronton triunghiular. Același tip de coloane decorează și fațadele dinspre stradă, alcătuind o ordonanță ce încadrează ușile salonului ce se deschid spre o terasă barocă.
- bd. Anastasie Panu și Parcul Anastasie Panu - despre Bulevardul Anastasie Panu am scris aici.
- pe colțul parcului spre strada Elena Doamna era Casa Balif
- Casa Balif - nr. 5 - este o clădire construită în 1815 de către spătarul Mihalache Idieru, pe locul cumpărat de la hanul Afenduli. Caracteristicile arhitectonice ale acestei case sunt specifice caselor boierești construite la Iași în prima jumătate a sec. al XIX-lea. Îmbunătățirile aduse de diverșii proprietari nu au afectat structura planului, care, bazat pe principiul simetriei, are încăperile dispuse de o parte și de alta a unei săli mediane. Salonul, situat spre stradă, este marcat în fațadă prin ieșirea în rezalit. De partea cealaltă a clădirii există un cerdac pe sub care se intră în pivniță. Fațadele sunt trate unitar, în stil neoclasic, elementul dominant reprezentându-l pridvorul de pe fațada sudică. Acesta este marcat de un fronton triunghiular, susținut de două perechi de coloane dorice. Ion Mitican îi face și el o descriere: era o zidire cu arhitectură veche moldovenească, locuită de familia Balif. Avea cerdac, terasă la intrare și derigi ca niște coloane, printre care se intra în holul cu uși laterale, ce dădeau în odăile largi și luminoase. Fusese ocolită un timp de demolări fiindcă se afla în Lista monumentelor istorice, de unde trebuia să dispară. Așteptând mutarea dureroasă la apartamentul din bloc, pe care urma să-l primească, proprietarul era mâhnit căci în jur se aflau sumedenie de mobile și relicve bătrânești pe care nu reușise să le dea unui muzeu. Printre ele se găsea și o veche masă de lucru cu sertare și o cutie muzicală. Schimbând tamburele cu știfturi se puteau auzi uitate melodii de demult. Fusese construită, probabil, la fosta Școală de Arte și Meserii din Ulița Sfântului Ilie, care prin 1867 obținuse medalia de bronz a Expoziției Universale din Paris pentru asemenea exponat. Ziua de duminică 25 mai 1986 găsea bătrâna zidire descoperită, cu ferestrele și ușile smulse iar vineri 30 mai, în mijlocul grădinii pustiite mai rămăsese o movilă de moloz și resturi de cărămizi. Cercetătorul Florin Buimestruc oferă o concluzie: valoarea documentară a acestei case este incontestabilă, monument de arhitectură fiind înscrisă pe Lista oficială a monumentelor istorice și de arhitectură în R.S.R. la nr. 1496, dacă ținem seama și de faptul că la Iași nu mai există nicio altă clădire de acest tip, păstrată atât de aproape de forma originală. Demolarea ei însă este un exemplu privind superficialitatea cu care sunt tratate monumentele ce se mai păstrează încă la Iași.
- peste drum pe strada Elena Doamna
Casa în stil neoclasic a fost construită în anul 1912 de industriașul evreu Joseph Zoller (1875-1924), fiul unui comerciant din Herța (Cernăuți), care a locuit aici până în anul 1937, când o vinde evreului Moise. Alături, amenajase o fabrică de bomboane de ciocolată, dotată cu un motor de cinci cai, avea 25 de angajați care lucrau în cele trei ateliere, însă clădirea fabricii nu mai există astăzi.
În 2013 a fost achiziționată de avocata Gianina Vera Poroşnicu care a restaurat-o în perioada 2013 - 2016 păstrând elemente autentice: gardul lucrat manual, marchiza de la intrare, ornamentele fațadei și cișmeaua din curte.
Prin anii '70 se vehicula sistematizarea acestei zone și realizarea unui pasaj care să unească bd. Anastasie Panu cu strada Tătărași, idee vehiculată și prin anii 2000 de unii primari. Acum în această zonă se anunță un proiect imobiliar.
Ulița Zagură reprezenta limita mahalalei armenești în această parte a orașului. Spre sfârșitul secolului XIX, ponderea populației evreiești din această zonă a devenit una predominantă.
Despre casa Zagură-Pantazi, din str. Elena Doamna nr. 41 (47, 39) era între 1892-1912, un loc sterp din Despărțitura IV, din str. Ornescu (fostă Grigore Ghica), colț cu str. Elena Doamna (fostă str. Albă).
- peste drum este Strada Grigore Ghica cu clădirea Nicolae Leon a UMF Iași, fostă Universitate Petre Andrei, alături este Muzeul Municipal Regina Maria (Casa Burchi-Zmeu) pe strada Zmeu nr. 3 despre care găsiți detalii într-o lucrare semnată de Sorin Iftimi link.
Elias Șaraga a început meseria ca buchinist, vânzător de cărți în iarmaroace și pe străzi, așezând o măsuță într-o boltă din dughenele Pașcanu, unde aduna vechi manuscrise, tipărituri și timbre.
Librarii Șaraga colindau târgurile și iarmaroacele pentru a vinde cărți de literatură populară, înființând în anul 1884 Editura Frații Șaraga, numită apoi Librăria Școalelor. Eu au editat lucrările: Povești, Amintiri din copilărie și Anecdote de Ion Creangă (prima ediție în anul 1890, imediat după moartea scriitorului), cărți de Alexandru Vlahuță, Mihai Eminescu, A.D. Xenopol, Dimitrie Bolintineanu, I.L. Caragiale, Vasile Conta, etc.
Pentru ca toată lumea să aibă acces la cărți, a inițiat cunoscutele și apreciatele ediții Colecțiune de 1 leu (1893), unde au fost editate 70 volume și Biblioteca de 25 de bani (1895), editându-se 26 volume. După cum afirma Elias Șaraga, „se știe că ținta principală a colecțiunii noastre este de a da lumină pe lângă producțiunile literare contemporane și operele scriitorilor noștri vechi, punându-le la dispoziția publicului cititor cu un preț infim”.
A donat un număr mare de manuscrise, documente și monede vechi Academiei Române și Muzeului Național de Antichități. În anul 1906, a donat și călimara cu cerneală folosită în tipografia lui Asachi pentru tipărirea apelurilor Unirii.
De asemenea, a editat un mare număr de medalii comemorative (ocazionate de Aniversarea Academiei Mihăilene, Sfințirea Mitropoliei, Cucerirea Griviței, Aniversarea lui Cuza Vodă, Comemorarea a 20 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu etc.). Pentru aceste fapte, i s-a conferit medalia de aur Serviciul credincios (1888) ca „recompensă pentru donațiunile de documente, manuscrise și monede vechi ce au făcut Academiei Române și Muzeului Național” și apoi Meritul Cultural în iulie 1939, pentru întreaga sa activitate editorial-cultural-literară.
În perioada interbelică a suferit persecuții din cauza originii sale evreiești. Rămas singur în Iași, după ce copiii săi s-au mutat la București și fiind bătrân, a lichidat tipografia din strada Lăpușneanu în anul 1932 și s-a retras în capitală. În decembrie 1939 a fost înmormântat în cimitirul evreiesc din Păcurari, conform testamentului. Mai multe detalii pe wikipedia
- mai multe imagini aici.
La conducerea Spitalului Israelit s-au succedat, în anii următori, mai mulți medici, precum vestitul Leon Daniel, S. Reischer, Albert Daniel, Isac Leibowitz, Wolf Wasserman, Moritz Ghelber ș.a.
La 1903, prof. Ernest Djuvara, medic primar la Epitropia Sf. Spiridon, a introdus cursul și demonstrațiile de clinică chirurgicală la Spitalul Israelit, unde a practicat pentru prima dată principiile de asepsie și antisepsie la bolnavii secției care i-a fost pusă la dispoziție.
Maternitatea Elena Doamna funcționează pe un teren și în clădiri care aparțin Fundației Caritatea care a revendicat-o. Fundația a depus până acum peste 2.000 de cereri de retrocedare a unor bunuri imobiliare din țară deținute în trecut de comunitățile evreiești. Retrocedarea presupune că spitalul va continua să funcționeze ca și până acum, iar Consiliul Județean Iași va plăti chirie proprietarului.
Un obelisc din fața spitalului amintește despre trecutul acestei foste instituții evreiești.
Ion Mitican amintește că partea stângă a străzii era ocupată de vile construite în anii 1920-1930, zona fiind cunoscută ca Strada Vilelor, mai târziu a Păcii, pentru că la nr. 35 era o casă doar cu parter, ridicată de ing. Gr. Bejan, care avea scris pe fronton, la dorința proprietarei Ileana Hălăceanu, cuvântul Pace.
- Fost Casă cu cerdac, astăzi aici este o clădire de birouri.
- via Ion Mitican - Evreii din Tîrgu Cucului de altădată, Misterele onomastice ale Iașilor - Mircea Ciubotaru (2021), Evreii ieșeni in documente si fapte - Gherner H. şi Beno Wachtel (1939), I. Kara - Contribuții la istoria obștii evreilor din Iași (1997), Imaginea evreului în cultura română - Andrei Oișteanu, fb.com/iasifotografiivechi, iasi.travel, casaiosefzoller.porosnicugianina.ro, BCU DSpace Iasi, cja.huji.ac.il, Zusia Efron Archives at the Center for Jewish Art, Photographer, Digiteca Arcanum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu