Pagini

14 februarie 2019

Cimitirul Eternitatea

Un alt obiectiv turistic din orașul Iași este Cimitirul Eternitatea înființat în anul 1876 la inițiativa primarului Scarlat Pastia pentru a înlocui numeroasele cimitire din oraș și pentru a se realiza sistematizarea urbană. A fost amenajat la periferia orașului, pe terenul donat urbei de Scarlat Pastia în zona numită „Via lui Dragoș” din dealul Tătărași.

În prezent cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 24 ha, aici sunt înmormântate peste 900 de personalități: Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Otilia Cazimir, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Mihai Codreanu, compozitorul Gavriil Musicescu, actrița Agatha Bârsescu, profesorul Petre Andrei, pictorul Sabin Bălașa, fizicianul Ștefan Procopiu, chimistul Petru Poni, scriitorul Vasile Conta etc.

Un număr de 34 de monumente funerare sunt monumente istorice, opera sculptorilor pietrari Frederic Fairing și Salvador Scutari, ambii înmormântați în acest cimitir. Aici se regăsesc cavourile marilor familii boiereşti sau cele ale primarilor vestiţi ai Iaşului, adevărate opere arhitectonice, interiorul fiind pavat în piatră şi având scări ce duc spre sertarele săpate în perete, în care erau depuse sicriele familiei Balş, Sturdza, Catargiu, Şuţu, Ghica, Moruzi, Mavrocordat, Tăutu, Racoviţă, Văsescu, Rojniţă, Sculy-Logothetides, Cananău sau Adamachi. Pe cavoul familiei Rosetti este instalată statuia Uriașei despre care circulă tot felul de legende.

În centrul cimitirului este Biserica Sfântu Gheorghe ctitorită în anul 1873.
În secțiunea militară a cimitirului Eternitatea sunt înhumați soldați români, germani, ruși și francezi căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.

1. - Monumente funerare din Cimitirul Eternitatea

În 2019 a fost lansat Proiectul Eternity 143, realizat de Societatea de Studii Istorice din România în parteneriat cu Asociația AltIași pentru a prezenta Cimitirul Eternitatea ca spațiu al memoriei comunitare, care relevă în cei 143 de ani de  existență o bună parte din evoluţia istorică şi culturală a orașului Iași. 
 
Proiectul Eternity 143 a realizat și o hartă interactivă și un traseu prin cimitir.
 
Alte articole găsiți pe altiasi.ro/eternity-143 și pe YouTube.



via wikipedia.ro

Un comentariu:

  1. Foarte frumos, interesant, incitant. Mulțumesc și aștept un ghid tipărit pentru vizitare, ar putea fi comercializat la intrare, ar putea conține și informații despre monumentele degradate.

    RăspundețiȘtergere