Pagini

06 februarie 2018

Muzeul George Topîrceanu

Poetul George Topîrceanu a locuit în această casă până în 1937 când a trecut la cele veșnice, la numai 51 de ani, fiind înmormântat la cimitirul Eternitatea.

În muzeu sunt expuse obiecte memoriale precum o călimară, scrumieră, pipă, discuri, aparat de fotografiat, acte, fotografii originale, picturi de A. G. Suțu, manuscrise, reviste.

Micuța casă a fost construită la sfârșitul sec. al XIX-lea și a aparținut poetului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu

După ce în 1919 a fost sediul redacției revistei Însemnări literare, tipărită sub direcția lui Mihail Sadoveanu, imobilul este pus la dispoziția lui George Topîrceanu în anul 1932, iar în 1985, cu un an înaintea centenarului nașterii poetului, a fost transformată în casă memorială.

1. - Muzeul George Topîrceanu
       
George Topîrceanu (n. 1886, București - d. 1937, Iași) a fost un poet, prozator, memorialist și publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Garabet Ibrăileanu, cu care întreține o interesantă corespondență, îl cheamă la Iași în 1911, ca subsecretar de redacție la Viața românească. Topîrceanu cunoaște și colaborează astfel cu scriitori de frunte, precum Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Mihai Codreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu, grupare aflată în luptă polemică cu sămănătorismul lui Nicolae Iorga sau cu modernismul estetizant și importat de la Sburătorul lui Lovinescu. Între 1912 - 1913, împreună cu Mihail Sevastos publică revista Teatrul.

În 1912 se căsătorește cu învățătoarea Victoria Iuga, cu care a avut un fiu, dar căsnicia se va destrăma. Ulterior va trăi o poveste de dragoste discretă cu poeta Otilia Cazimir.

Participă la campania din Bulgaria, apoi la primul război mondial, căzând prizonier la Turtucaia în 1916 și rămâne în captivitate până în 1918. 

Localizare Muzeu: str. Ralet, nr. 7, 700108, Iaşi
Program de vizitare: Marţi - Duminică 10:00-17:00, Luni închis.
Imagini din muzeu găsiți pe ghidulmuzeelor.cimec.ro

   
2. - Fostul Spital de Pneumoftiziologie

Peste drum, în dreapta, este impozanta clădire a fostului Sanatoriu Preventoriu TBC. Clădirea, construită în secolul XIX, a fost retrocedată. În anii comunismului și după 1990 aici a fost secția exterioară a Spitalului de Pneumoftiziologie, a funcționat Centrul Medical Copou, fost Preventoriu Studențesc.

via cimec.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu