Pagini

11 decembrie 2017

Sala polivalenta din Iasi

În Evul Mediu, terenurile aflate la sud de Curtea Domnească erau acoperite de mlaștini, prin apropiere curgând râul Bahlui. Zona cuprinsă astăzi între strada Palat și strada Sf. Lazăr a început să se populeze mai ales în secolul al XVIII-lea, aici formându-se pe la mijlocul acelui secol un mic cartier denumit Broșteni, cu două ulițe podite: Podul Lung (Ulița Carvasaralei) și Podul Spânzurătorilor și o stradă comercială numită Ulița Sf. Constantin, cu prăvălii cu un singur nivel. 

În aceasta zonă este Sala Polivalentă (Sala Sporturilor), locul unde se desfășoară competiții sportive dar au loc și concerte sau târguri. La etaj este o sala de sport înființată în anul 1977 de doi dintre pionierii culturismului din România: Florin Vezeteu și Florin Preduchin.
Alături este Hotelul Sport unde de obicei sunt cazați sportivii. 

1. - Sala polivalenta via wikipedia

În partea estică este Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena, un lăcaș de cult ortodox ce a fost inițial construit din lemn în secolul XVIII-lea când preotul grec Poliz din Tesalonic a construit cu banii săi o biserică cu hramul Sf. Constantin, pe un loc domnesc din mahalaua Broștenilor, care-i fusese dăruit de domnitorul Matei Ghica (1753-1756) și apoi întărit de Scarlat Ghica (1757-1758). Biserica a fost refăcută din cărămidă și piatră în anul 1814 de către Gheorghe Catargiu. Ușa de intrare în pronaos a fost confecționată de către Vanghelie Buingiul în 1814, după cum atestă o placă metalică, bătută în nituri, cu inscripție în limba română cu caractere chirilice. Lăcașul de cult are hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena pe 21 mai.

2. - Biserica Sf. Constantin și Elena via wikipedia

În partea nordică a existat Sinagoga Schor construită prin 1890. În anul 1939, Sinagoga era una dintre cele 112 case de rugăciune evreiești din Iași. Clădirea a fost transformata treptat în azil, cămin de bătrâni, centru de îngrijire și asistență socială. În 2009, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal în care se prevedea demolarea căminului de bătrâni și amenajarea complexului Palas.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu